Social Icons

.

22 September 2012

Recenzie: Treisprezece ore de Deon Meyer





Ea nu-i poate lăsa s-o prindă, ei nu o pot lăsa în viață 05:36. 

O femeie aleargă pe  Lion’s Head. Este tânără, frumoasă, americană. Și îngrozită, căci este vânată ca un animal.05:37. Inspectorul Bennie Griessel este trezit de țârâitul telefonului. O femeie a fost ucisă, iar trupul ei zace în stradă.07:02. Mahmură, Alexa Barnard, o fostă vedetă pop, devenită între timp alcoolică, descoperă pe podea corpul soțului ei, fondator şi director al casei de discuri AfriSound. Până la ora 9, cu două crime de rezolvat și o poftă nebună să bea ceva, Griessel înțelege că sarcina de a îndruma noua generație de polițiști de la omucideri este ceva mai complicată decât anticipase el.După prânz, cursa de salvare a tinerei turiste devine disperată și haotică, iar puțin înainte de 17:30, Greissel este împușcat drept în inimă. O zi destul de normală, treisprezece ore tipice de investigație a unei crime în Cape Town. 


“There are rules. Use them. In any case, you can do what you want, it won’t change. I have been a policeman for over twenty-five years, Fransman, and I’m telling you now, they will always treat you like a dog, the people, the press, the bosses, politicians, regardless of whether you are black, white or brown. Unless they’re phoning you in the middle of the night saying “there’s someone at the window” – then you’re the fucking hero. But tomorrow when the sun shines, you’re nothing again. The question is: can you take it? Ask yourself that. If you can’t, drop it, get another job. Or put up with it, Fransman, because it’s never going to stop.”

Benny Griessel nu mai este un bărbat împlinit de 6 luni de zile…cum s-a întâmplat asta? De când fata lui a plecat în Londra, iar el îşi cam pierde speranţa de a mai rezolva cazurile, care i-au fost încredinţate. Băutura este principala boală a acestui om, care are un simţ înnăscut în anticiparea pericolului.
Cel mai mult mi-a plăcut când acesta se pune în rolul victimei şi începe să înţeleagă ce anume s-a întâmplat în plan principal, iar apoi reuşeşte să se transpună în rolul făptaşului şi să-şi formeze planul mai departe până la rezolvarea cazului. Dar într-o zi viaţa lui Benny se schimbă…13 ore este tot ce are la dispoziţie. Trebuie să salveze o viaţă şi să distrugă o organizaţie bine protejată sub parafa poliţiei metropolitane.

Recunosc că nu sunt o fană a cărţilor poliţiste, dar pur şi simplu hotărârea agentului mă lasă fără cuvinte. Genialitatea lui înnăscută de a pune cap la cap lucrurile este fascinantă. Începusem să-l îndrăgesc din ce în ce mai mult!
Două cazuri, pe care cartea ni-le aduce în prim plan. Primul caz este despre dispariţia unei americance pe nume Rahel Anderson, a cărei prietene fusese asasinată, iar al doilea este despre un afacerist de succes care a reinventat muzica afrikkans şi care este găsit mort chiar lângă soţia lui aflată într-o stare de ebrietate.

Benny este avansat în funcţie şi îi promite tatălui lui Rachel că o va găsi pe aceasta cu orice preţ. Din păcate această promisiune este greu de realizat…cei care o urmăresc nu vor să se lase sub nici o formă…iar Benny nu prea mai are timp ca să-i salveze viaţa tinerei fete.
Pe de altă parte, Fransman trebuie să dezlege misterul care se ascunde în spatele afacerilor de la AfriSound şi să afle cine l-a ucis pe Adam.
Lucrurile se precipită, nimeni nu este în siguranţă tânăra americancă este răpită şi nimeni nu ştie unde poate fi.

Oare simţul înnăscut al lui Benny va reuşi să afle cine se află în spatele acestei poveşti înainte să fie prea târziu?!

Citiţi şi veţi afla!

Multumiri librariei on-line BOOKCITY pentru aceasta carte minunata!



Cartea poate fi comandată AICI

No comments:

Post a Comment

 
 
Blogger Templates