Social Icons

.

02 March 2014

Review: Dă mai departe

Pay It Forward(2000)
"Dă mai departe"

http://www.imdb.com/title/tt0223897/?ref_=nv_sr_1
     Gen: Dramă
     Data apariţiei: 20 octombrie 2000
    
" Dacă vrem să trăim într-o lume mai bună atunci ar trebui să începem prin a fi noi mai buni."

   Descriere:
    O temă la materia de studii sociale a unei şcoli duce la schimbări sociale ce se întind dintr-un oraş în altul. Trevor primeşte o temă pentru acasă care constă în găsirea unei idei pentru îmbunătăţirea întregii omeniri. Astfel, el vine cu ideea de a face trei fapte bune altcuiva, ca acea persoană, la rândul ei sa "dea mai departe", continuând în acest mod. Ceea ce pare a fi iniţial un eşec, este de fapt un succes total ale cărui efecte nu se văd imediat. Odată ce acestea sunt observabile la scară mai largă, un reporter se decide să afle de unde a pornit totul. Totul începe în urmă cu 4 luni. Profesorul Eugene Simonet,  le dă o temă elevilor din clasă, să scrie cum văd şi cum vor ei să schimbe lumea. Trevor are o idee....fiecare om să ajute 3 oameni care la rândul lor să ajute câte alţi 3 oameni....Arlene este mama lui Trevor. Este dependentă de alcool. Ea lucrează ca şi chelneriţă, la un restaurant şi la un bar. Ea are aceeaşi boală dependenţă ca şi tatăl lui Trevor, Ricky ce plecase de acasă. Trevor sprijină relaţia mamei, Arlene, cu Simonet Eugene. Această relaţie duce la un lucru extraordinar pentru copil: mama se lasă de alcool...dar revine Ricky... 


 
Părerea mea (Laura): 
 Vă place lumea în care trăim?
 Nu aţi vrea să puteţi face ceva pentru o schimbare?
 De ce ne este aşa de greu să facem bine şi aşa de uşor să facem rău sau să rănim? 
   Nu ştiu dacă aţi văzut filmul, dar vă spun din inimă şi suflet că merită, vă va deschide ochii şi sufletul spre lumea în care trăim.
   Este un film emoţionant, cu un mesaj care îţi dă de gândit şi care cu siguranţă te va face să vrei să găseşti o metodă prin care ai putea schimba lumea dură în care trăim.
 Acest film este o lecţie de viaţă, din care toţi avem câte ceva de învăţat, dacă toţi am face un bine semenilor noştrii, lumea ar fi mai bună, mai omenoasă şi mai liniştită.


"Dă mai departe" este un film american din anul 2000, inspirat din cartea cu acelaşi nume, de Catherine Ryan Hyde.
   Un profesor, Eugene Simonet, le dă elevilor săi, în fiecare an o temă cu un titlu foarte interesant, dar nimeni nu îl i-a în seamă. Ţine acelaşi discurs plictisitor dar care nu are niciun efect asupra copiilor plictisiţi de teme şi şcoală. Toate acestea se întâmplă până în ziua în care un elev de clasa a şaptea, Trevor, îl ia în serios şi vine cu o idee utopică dar foarte spectaculoasă pe care o pune în aplicare, uimindu-l chiar şi pe profesorul Simonet.
  Ca orice copil Trevor crede în bunătatea oamenilor şi mai crede că el poate schimba lumea în bine. Şi chiar reuşeşte. El inventează un joc numit "dă mai departe" în care dacă cineva ţi-a făcut un bine, tu trebuie să faci în schimb trei lucruri bune pentru trei persoane străine iar ele să nu te răsplătească pe tine ci să facă, la rândul lor trei fapte bune pentru alte trei persoane. Spre surpriza tuturor acest joc are un mare succes ducând la realizarea unui întreg lanţ de fapte bune, care este descoperit de un reporter care la rândul lui este şi el prins în joc.
   Prima faptă bună a lui Trevor, a fost să-l ia de pe stradă pe un cerşetor, Jerry, şi să îl ducă la el acasă să stea în garaj, iar el trebuia să îl răsplătească făcând în schimb o faptă bună, adică să îi repare maşina lui Arlene, mama lui Trevor. Eforturile copilului par să se prăbuşească în momentul în care, Jerry începe din nou să se drogheze, dar "o dă mai departe" mai târziu când ajută o femeie care vroia să se sinucidă, aruncându-se de pe un pod.
    Când mama lui Trevor îl descoperă pe Jerry, în casă, ea merge la şcoală ca să discute cu Eugene şi îl roagă să îl facă pe Trevor să renunţe la proiectul lui de a schimba lumea. Trevor îl bagă în joc pe Eugene, provocându-l să o invite pe mama lui la o cină romantică, dar care ratează deoarece cei doi au o discuţie cu un final neaşteptat. Văzând că mama lui nu renunţă la alchool, Trevor pleacă de acasă sperând că va rezolva ceva. Arlene ajutată de Eugene îl caută şi îl găseşte pe Trevor şi îi promite că nu va mai bea niciodată. Când toate merg mai bine, tatăl lui Trevor, Ricky, se întoarce şi o roagă pe Arlene să îl ierte şi să îl primească înapoi spunându-i că s-a schimbat, că este un om mai bun, nu mai bea, nu o mai bate şi nu se mai droghează. Arlene rupe relaţia cu Eugene spunându-i că îl crede pe Ricky şi vrea să îi acorde o nouă şansă. El o înţelege dar înainte de-a se despărţi îi povesteşte o întâmplare din trecutul lui, despre tatăl lui, care i-a marcat viaţa, lăsându-i cicatrici pe jumătate din corp. Schimbarea lui Ricky nu durează prea mult deoarece începe din nou să bea, să se drogheze şi ajunge să o bată din nou pe Arlene, care îşi dă seama de greşeala făcută şi îl scoate cu forţa afară din casă.
   Lanţul faptelor bune continuă cu Arlene care îşi iartă mama dependentă de alchool, Grace, care la rândul ei îl ajută pe un om dintr-o bandă să scape de poliţie iar acesta îi salvează viaţa unei fete care este internată în spital. În schimb tatăl fetei salvate îşi dă maşina cea nouă unui jurnalist, Chandler, care este uimit şi aşa începe să învestigheze şi să facă un reportaj despre acest joc numit "dă-o mai departe". Astfel, află că totul a început de la un copil, Trevor, la care îi cere un interviu despre scopul acestui joc.
   Trevor mai face o ultimă faptă bună, îl ajută pe prietenul lui Adam, să se apere când este atacat de alţi copii mai mari şi mai răi, dar acest gest al lui are un sfârşit tragic, pe care nu o să vi-l dezvălui.
    Vă las pe voi să aflaţi care este motivul pentru care se vor aduna sute de oameni, care au participat la jocul "dă-o mai departe", la uşa lui Arlene şi a lui Eugene.
   Trevor provine dintr-o familie destrămată cu o mamă alcoolică şi un tată care a plecat şi i-a lăsat să se descurce singuri. Este un copil care crede că poate schimba lumea. El spune în interviul acordat reporterului, că oamenilor le este frică să îşi schimbe vieţile pentru a face un loc mai bun. El dovedeşte, la final că este dispus de orice sacrificiu pentru a-şi susţine iniţiativa.
  Din "Pay it Forward" am învăţat că trebuie să credem în schimbare, că poate fi mai bine, că nu trebuie să ne obişnuim. Am învăţat că nu trebuie să reuşim în tot ceea ce facem, trebuie doar să încercăm şi totul va fi mai bine.
  Distribuţia filmului este extraordinară, personajele şi-au jucat rolul deosebit de bine.
 Nota mea: 5/5
    
Distribuţia:

...
Ricky McKinney
...
...
...
...

1 comment:

  1. "Daca vrem sa traim intr-o lume mai buna, atunci ar trebui sa incepem prin a fi noi mai buni"" - foarte adevarat. Pacat ca uitam adeseori asta.

    ReplyDelete

 
 
Blogger Templates