Social Icons

.

06 April 2014

Recenzie: Fata dispărută de Gillian Flynn

  


Aceasta carte face parte din colectia Fiction Connection a editurii Trei.

„Cine esti? Cum am ajuns aici?“ Sunt intrebari care il framanta pe Nick in ziua cand sarbatoreste cinci ani de casnicie. Si tocmai acum, sotia sa dispare pe neasteptate. Primul suspect este Nick. Desi isi sustine nevinovatia, dovezile impotriva lui nu inceteaza sa apara. Sub presiunea mass-mediei, face parada de cinism si de minciuni. Iar jurnalul lui Amy, descoperit de politie, dezvaluie ca mariajul lor era departe de a fi perfect.

Este Nick un ucigas? Adevarul iti da fiori: este mai intunecat decat ti-ai fi imaginat. Vocile personajelor suna atat de autentic, incat cititorul devine un observator direct al mariajului disfunctional. Un adevarat tur de forta.

Gillian Flynn s-a nascut in 1971, in Kansas City, Missouri. A obtinut licenta in literatura engleza si jurnalism la University of Kansas, dupa care si-a luat masteratul in jurnalism la Northwestern University, Chicago.

Timp de zece ani a scris pentru revista Entertainment Weekly. Romanul sau de debut, Dark Places, publicat in 2006, a castigat de doua ori Dagger Award - prima carte care a obtinut vreodata doua premii Dagger in acelasi an. Al doilea roman al lui Gillian Flynn, Sharp Objects, publicat in 2009, a fost un New York Times bestseller. Cartile sale au fost publicate in douazeci si opt de tari.

Vreau să mulţumesc sponsorului nostru Editura Trei pentru şansa de a citi această carte! Ea poate fi comandată AICI alături de multe alte titluri!



Gândurile mele (Simona): Protagoniştii noştri sunt Nick şi Amy, un cuplu căsătorit care aniversează 5 ani de la nunta lor. Modul unic în care este scrisă povestea te prinde pur şi simplu. Perspectiva lui Nick şi cea a lui Amy se îmbină armonios şi te poartă uşor, dar sigur spre mai multe răsturnări de situaţie, la care nu te-ai fi aşteptat vreodată. Gillian Flynn are un mod unic de a te duce exact în punctul dorit şi a-ţi dezvălui lucruri, pe care nu le-ai fi putut prevedea. Când Nick se întoarce acasă de la lucru, acesta observă câteva lucruri ciudate, începând cu uşa deschisă şi continuând cu motanul familiei, care se plimba pe afară. Acesta îşi dă imediat seama că ceva nu este în regulă şi nu peste mult timp suspiciunile sale se adeverest, soţia lui nu este de găsit, aceasta dispăruse. Ca cititori vă avertizeze că veţi avea nevoie de câteva zile pentru a vă reveni după ce terminaţi cartea. O să vă fie foarte greu să procesaţi toate lucrurile, care se întâmplă. 

    “Love makes you want to be a better man. But maybe love, real love, also gives you permission to just be the man you are.”

    În timp ce Nick pune cap la cap piesele, în legătură cu dispariţia soţiei sale, acestea par să se întoarcă împotriva sa. Sunt foarte multe lucruri, pe care doresc să vi-le spun, dar nu pot pentru că aş strica totul şi vreau să vă las pe voi să descoperiţi fiecare secret, pe care această carte îl ascunde.

“There’s something disturbing about recalling a warm memory and feeling utterly cold.” 

    De la început m-am văzut în postura de a nu fi în stare să aleg între cei doi protagonişti. În timp ce Nick îmi dădea motive să cred că sunt lucruri ciudate legate de el, Amy îmi părea de o inteligeţă sclipitoare şi foarte periculoasă. Nici acum nu mă pot hotărâ cu cine ţin mai mult.

    “It’s a very difficult era in which to be a person, just a real, actual person, instead of a collection of personality traits selected from an endless Automat of characters.”

    Pe parcursul cărţii Nick va încerca să joace rolul de soţ îndoliat, care nu îi va ieşi prea bine, având în vedere că mariajul său nu mergea foarte bine. Stilul autoarei te va ţine prins în vraja cărţii fără să vrei să renunţi la ea. Paginile zboară efectiv şi nici nu-ţi vei da seama când au trecut atât de repede.

“There's a difference between really loving someone and loving the idea of her.” 

    Vă recomand această carte, mai ales dacă sunteţi fan al cărţilor poliţiste, dacă nu tot merită citită pentru că urmează să fie ecranizată! Abia aştept să văd filmul sunt foarte curioasă dacă vor respecta şi structura cărţii, cele 2 perspective narative.

    “My mother had always told her kids: if you're about to do something, and you want to know if it's a bad idea, imagine seeing it printed in the paper for all the world to see.” 

   Amy şi Nick sunt departe de a fi un cuplu perfect şi tocmai acest lucru îi face unici în ochii mei. Nu totul trebuie să fie lapte şi miere într-o căsnicie, bine nici nu trebuie să fie tunete şi fulgere, dar cred că fiecare trebuie să încerce să găsească un echilibru ca să facă acea relaţie să meargă. În cazul celor 2 protagonişti nu prea ştiu ce concluzie să trag, fiecare dintre ei încearcă să facă lucrurile să meargă, în felul lor, chiar dacă asta înseamnă să recurgă la măsuri extreme.

Nota mea 4,5/5




No comments:

Post a Comment

 
 
Blogger Templates