Social Icons

.

23 April 2015

Review: Regatul Furtunilor de Leigh Bardugo

REGATUL FURTUNILOR
http://www.edituratrei.ro/product.php/Leigh_Bardugo_Regatul_furtunilor/2664/
Leigh Bardugo

Titlul original: Siege and Storm
A doua carte din trilogia Grisha
Anul de apariţie: 2014 la Editura TREI
Gen: Ficţiune
Număr de pagini: 420
Tip copertă: Paperback cu supracopertă
Sinopsis:

 "Întunecatul", conducătorul Grishei, a supravieţuit bătăliei din Falia Umbrei şi reapare cu o putere înzecită şi un plan diabolic. Cu ajutorul lui Sturmhond, un corsar faimos, Alina Starkov se întoarce în ţara pe care a părăsit-o, hotărâtă să lupte cu forţele ce ameninţă Ravka. Dar pe măsură ce puterea ei creşte, se vede prinsă tot mai mult în jocul de magie interzisă al Întunecatului, ce o îndepărtează de Mal. Alina trebuie să aleagă între ţara ei, puterea pe care o are şi dragostea pentru Mal — altfel riscă să piardă totul în faţa asaltului iminent.

Părerea Editorialelor:

 "Bardugo populează lumea fantastică pe care o creează cu fiinţe tridimensionale stranii... Cartea a doua a Trilogiei Grisha va face senzaţie." - Booklist

  "Suspans, acţiune, un ritm alert: finalul te va surprinde şi te va face să aştepţi cu nerăbdare continuarea." - Kirkus Reviews


Leigh Bardugo s-a născut la Ierusalim, a crescut în Los Angeles şi a absolvit Universitatea Yale. A lucrat în publicitate, jurnalism şi, mai recent, s-a specializat în make-up şi efecte speciale. În prezent, locuieşte şi scrie la Hollywood. Este membră a trupei Captain Automatic.
http://www.edituratrei.ro/


 Mulţumesc Editura Trei pentru oportunitatea de-a citi şi de-a descoperii lumea fantastică din Regatul Furtunilor.
Cartea poate fi comandată de AICI.

Părerea mea:

  Mi-a plăcut foarte mult prima parte a trilogiei, Regatul Umbrelor dar nu mă aşteptam ca Regatul Furtunilor să îmi trezească toate simţurile şi să mă facă să o ador şi mai mult. Mi s-a părut mult mai uimitoare şi mai interesantă.

  Dacă în prima parte am făcut cunoştiinţă cu Alina, Mal, Întunecatul cu lumea Grisha, aici, în a doua parte, scriitoarea, a creat o altfel de lume, mai complicată, mai frumoasă şi totodată mai înfricoşătoare. Cu talentul ei incredibil reuşeşte să te facă să ai impresia că eşti acolo în centrul acţiunii, că trăieşti alături de băiatul orfan şi fata aceea aducătoare de lumină. Povestea este mult mai complexă, plină de evenimente, minciuni şi personaje noi, interesante. În Regatul Furtunilor, sentimentele noastre ne sunt manipulate extraordinar de dibaci, sunt momente când râzi şi în secunda imediat următoare eşti încordat şi stai gata să verşi lacrimi de durere. Este o carte epică în care sunt adunate momentele tragice, pline de dragoste şi sacrificiu, putere şi moarte şi puse împreună pentru a crea o lume mitică de care îţi este greu să te desparţi.

" - Sunt sentimente care nu vor dispărea niciodată, Alina. Şi care vor deveni tot mai puternice, oricâte eşarfe îţi vei înfăşura în jurul gâtului, oricâte minciuni vei spune, oricât de departe sau de repede vei fugi.

 Am vrut să-mi întorc capul, dar el a ridicat mâna şi m-a apucat de bărbie, obligându-mă să mă uit în ochii lui. Era atât de aproape de mine, încât îi simţeam respiraţia. 
  - Nu mai sunt alţii ca noi, Alina, a şoptit. Şi nu vor mai fi niciodată."

  Va putea oare Alina să salveze Ravka de Întunecat? Va reuşi Alina să îl doboare pe Întunecat?

 Citind această carte am fost purtată într-o aventură epic-fantastică, care nu vroiam să se termine. Când am ajuns la final am avut un sentiment de plăcere dar totodată am fost foarte dezamăgită că s-a terminat. Nu îmi venea să cred că am terminat-o, nu puteam să o las din mână şi nu credeam că aşa este finalul. Deja vreau cu orice preţ să citesc continuarea, vreau să aflu deznodământul trilogiei şi sunt foarte curioasă să aflu ce idee i-a mai venit lui Leigh Bardugo, în ce aventură mă va mai purta.

  Alina Starkov, nu va putea să se lupte cu Întunecatul dar datorită dragostei ce i-o poartă lui Mal şi devotamentului pentru ţara sa, ea va reuşi să reziste şi să facă faţă întunericului ce îi ameninţă. Alina este o invocatoare a soarelui, singura Grisha cu puterea de-a face lumină în regat şi de-a se lupta cu monstruoasele creaturi care locuiesc în el. Deoarece, Întunecatul i-a dăruit coarnele cerbului şi i-a amplificat puterile, ea are putere mai mare şi este mai puternică. După ce a aflat adevărul despre crearea întunericului în Falie şi despre adevărata faţă a Întunecatului a fugit împreună cu Mal, prietenul ei din copilărie şi noua dragoste şi şi-a părăsit prietenii şi ţara să sufere de mânia Întunecatului. Dar nu durează mult timp şi cei doi sunt prinşi de către Întunecat şi duşi pe vaporul unui pirat cunoscut pentru a porni într-o nouă călătorie în căutarea unui dragon mitic, în marea îngheţată. Întunecatul a aflat dintr-o legendă că acel dragon are puterea de a-i amplifica şi mai mult puterea lui Alina, dar nu fără a suferi consecinţe grave. El este dispus să o sacrifice pe fată pentru a avea o putere şi mai mare şi pentru a nu putea fi distrus niciodată. Dar planurile Întunecatului sunt date peste cap datorită piratului, Sturmhond, care este un mercenar şi care are secretele lui. Datorită lui şi a oamenilor săi, Alina şi Mal reuşesc, deocamdată să scape şi să se alieze împreună pentru a-l distruge pe Întunecat. Vor reuşi oare să se alieze mai mulţi şi să formeze o armată pentru a-l doborâ pe Întunecat?Vor putea salva viitorul Ravkăi şi pe poporul ei? Pentru a afla răspunsurile la aceste întrebări va trebui să citiţi această legendă mitică care pe mine m-a cucerit.

"Ştiam că Întunecatul era un mincinos iscusit. Putea să mimeze orice emoţie şi să profite de orice slăbiciune omenească. Dar nu puteam nega ce simţisem în Novyi Zem şi nici adevărul pe care mi-l dezvăluise Întunecatul: propria mea tristeţe, propria mea nostalgie, reflectată în ochii lui plumburii şi mohorâţi."

  În Regatul Furtunilor am întâlnit multă istorie interesantă, straturi de mitologie şi cultură, iar ceea ce a fost cel mai frumos a fost să văd cum poporul se aliază şi vrea să lupte pentru ţara pe care o iubesc. Ideea cea mai interesantă şi mai plăcut surprinzătoare este cea din spatele cerbului, a dragonului şi a păsării de foc(Colibri) care sunt frumos împletite cu monştrii terifianţi şi cu puterea Grisha.

  Alina este mai puternică datorită coarnelor cerbului. Este un personaj feminin, tânăr la care nu îi este frică să se opună şi să lupte împotriva răului. Chiar dacă oamenii din ţara ei o văd ca pe o sfântă, ea nu se crede superioară, ştie ce este drept şi este hotărâtă să îşi sacrifice viaţa pentru a salva vieţile altora. Ea începe să simtă efectele puterii pe care o are dar nu vrea să fie văzută ca un erou şi nu începe să strălucească mereu pentru a fi în centrul atenţiei. Lumea lui Alina devine mai întunecată, mai periculoasă şi mai seducătoare datorită felului în care este dantelată magia şi rafinamentului de putere.

  Mal este diferit faţă de cum era în prima parte şi începe să se comporte ca un iubit susţinând-o şi ajutând-o pe Alina în înfruntările ei.

  Întunecatul este mai rău şi mai răzbunător. El a supravieţuit Faliei din prima parte dar nu fără a rămâne cu urmări fizice şi mentale. Datorită puterii şi mai mari, pe care o are, el devine un personaj mai complicat, mai intrigant şi mai terifiant. Datorită lui cartea devine mai tensionată şi ia întorsături imprevizibile.
 Recomand Regatul Furtunilor, recomand întreaga trilogie Grisha.

     Dacă sunteţi fanul legendelor pline de acţiune şi suspans create într-o lume fantastică, complicată şi fascinantă atunci citiţi cât mai repede Regatul Furtunilor.
 
  "Când am intrat în tunelul din pădure, inima a început să-mi bată mai tare. Crengile arborilor înalţi care mărgineau aleea se împleteau deasupra capetelor noastre într-o boltă de verdeaţă. 
Ultima oară când trecusem pe acolo, copacii erau desfrunziţi. 
În cele din urmă, am ieşit în lumina strălucitoare a soarelui şi, 
în valea de la marginea pădurii, am zărit Micul Palat.
Mi-a fost dor de el, mi-am zis.
 Îmi fusese dor de strălucirea clopotelor lui aurite, de pereţii săi ciudaţi,
 acoperiţi cu tot felul de animale- reale şi imaginare. 
Îmi fusese dor de lacul albastru scânteind ca o bucată de cer, de mica insulă din mijlocul său, de pavilioanele albe ale Invocatorilor care se înşirau pe mal. Era un loc neasemuit. 
Am fost uimită să îmi dau seama că mă simţeam ca acasă. 
Dar nu mai era totul ca înainte."


1 comment:

  1. Foarte frumoasă recenzia ta! Leigh Bardugo este una dintre autoarele mele preferate. Am citit întreaga trilogie Grisha ,iar atunci când am terminat-o am simțit un gol în inimă. Acțiunea devine și mai complexă ,iar răsturnările de situație te fac sa recitești acele pagini cu speranta ca nu ai înțeles bine și ,astfel,ai putea schimba acțiunea. Abia aștept să mai citesc ceva de această autoare extraordinară !

    ReplyDelete

 
 
Blogger Templates