Social Icons

.

22 March 2015

Discuţie la un ceai: Invitaţii sunt Iasmina şi Mili de pe blogul Literatură pe tocuri!




     Dragii mei, ştiu că în ultima vreme nu ne-am mai adresat vouă deschis ci doar prin recenzii şi noutăţi. Ne lipseşte timpul petrecut pe blog şi ne-am dori să vină cât mai repede vacanţa şi să ne putem reintra într-un ritm. Eu anul acesta am o admitere foarte grea în faţă şi îmi doresc din suflet să o trec şi să revin la voi cu o veste bună! În altă ordine de idei, vreau să vă prezint două fete excepţionale şi anume adminele Iasmina şi Mili de pe blogul "Literatură pe tocuri". De ce am ales să le iau lor acest interviu? În primul rând aşa am simţit să fac. Voiam să aflu cum a început aventura lor în lumea blogosferei româneşti, iar în al doilea rând m-am gândit că ar fi o ocazie minunată de a împărtăşi şi cu voi atât cititorii noştri dragi cât şi ai blogului "Literatură pe tocuri" , munca din spatele blogului, dar şi modul în care originalitatea şi-a pus amprenta asupra lui datorită acestor fete. Vă invit cu drag să citiţi interviul şi mai apoi să aruncaţi un ochi pe blogul lor, vă promit că nu veţi regreta!


     În primul rând doresc să vă mulțumesc Iasmina şi Mili pentru că ați acceptat să-mi acordați acest interviu, pentru mine este o adevărată onoare!

1) Blogul vostru este unul dintre cele mai urmărite din blogosferă şi ați reuşit să evoluați foarte frumos în decursul timpului. Curiozitatea mea, dar şi a colegelor mele este cum anume a luat naştere acest proiect? Şi cum ați ales numele blogului? Unul extrem de original aş dori să adaug.  

     Totul a fost precum o scânteie scăpată dintr-un jăratec. Două persoane pasionate de lectură ce s-au cunoscut prin intermediul cărților devenind prietene și care au decis să nu își împărtășească doar una alteia impresiile, ci să facem o bucurie și celorlalți care au aceași pasiune ca și noi. 

     S-a pornit de la un bloguleţ ce reprezenta mai degrabă un jurnal și era numai al uneia dintre noi. Fiind prietene ne consultam aproape zilnic, fiecare venind cu câte ceva ce puneam cap la cap să facem un întreg. În toiul unei discuții ne-a venit pur și simpu ideea:  Ce ar fi dacă am încerca să trecem la un alt nivel? Dacă am formă o echipă și am porni pe un drum nou? Nu a trebuit să ne gândim de două ori, eram hotărâte, simțeam că ne completăm una pe cealaltă și ne-am pus pe construit. 

      Site-ul „Literatură pe tocuri” este copilul nostru pe care l-am născut, îl vom crește și îl vom educa. Este proiectul nostru în care punem mult suflet, creat și într-o perioadă nu foarte roz prin care trecusem amândouă. Dar asta ne-a motivat să depășim răutăți gratuite și să ne ridicăm deasupra prostiei. În acest proiect nu există Mili și Iasmy există „noi”. Suntem două jumătăți ale unui întreg rezultatul fiind: Literatură pe tocuri! 

    Numele site-ului a fost ales într-adevăr mergându-se pe ideea de originalitate sau mai bine zis unicitate. Meritul îi aparține lui Mili ajutată de o bună prietenă, iar jumătății Iasmy i-a plăcut foarte tare și nu a schimbat nimic. Combinațiile au fost multe, dar s-a mers pe principiul de carte, literatură în general și feminitate, reprezentativ în special pentru niște domnițe romantice. Deși abordăm și alte genuri acesta este totuși cel care ne reprezintă cel mai bine. 

2) Cum alegeți cărțile pe care doriți să le citiți?  

     În general citim cărți a căror descriere ne atrage privirea. Citim din plăcere, nu din obligație și atunci ne alegem cărțile care credem că ar putea să ne placă. Nu citim la comandă, nu alegem cărți doar pentru că sunt în vogă, nu alegem cărți doar pentru că dau bine și trebuie să fim în pas cu moda. Citim cărți care sunt noutăți, dar și cărți de anticariat. Citim cărți ai căror autori ne plac, dăm șansa și celor necunoscuți și încercăm să citim și genuri care nu sunt chiar favorite -asta din curiozitate și din dorință de-a ne crea o idee personală. Suntem destul de selective în ceea ce privește cărțile alese, nu citim la grămadă, pentru că asta ar însemna să nu ne mai bucurăm de plăcerea lecturii. 

3) Ce elemente trebuie să întrunească o lectură pentru a fi memorabilă în opinia voastră?

      Nu am analizat niciodată elementele care ar putea să facă o lectură să ne persiste în minte multă vreme. Totul vine pur și simplu! Poate fi o carte cu un subiect simplu, dar care ajunge să ne transmită ceva, dar poate fi și o carte foarte complexă și profundă care să ne facă să trăim fiecare bucățică de cuvânt. Depinde de percepția noastră, de personalitatea noastră ca cititor, de  înțelegere a subiectului, de  sensibilitate și emoție. Toate acestea pot face o carte de neuitat pentru noi.

4) Câtă muncă zilnică/saptămânală există în spatele acestui proiect?

     Nu am contorizat până acum, dar putem să spunem că există multă muncă în cadrul acestui proiect. Muncim în fiecare zi în funcție de timpul disponibil pe care îl avem. Suntem persoane care avem job-uri și alte activități adiacente, ne dorim ca ziua să fie de 48 de ore, dar probabil nici atunci nu am fi mulțumite. Dar, oricât de ocupate am fi cu ceea ce facem în fiecare zi nu uităm niciodată de site. Ne-am propus că uitare” sau „nu am timp de site” să nu existe în vocabularul nostru. Venim zilnic cu câte ceva pentru cititorii noștri, deoarece îi respectăm, dar ne respectăm și pe noi înșine. În concluzie: Munca este titanică, atât cea tehnică cât și cea literară, dar o facem cu plăcere și atunci pare ușor. Și dacă există și organizare totul merge strună. 

5) Ce sfaturi aveți pentru "bobocii bloggeri" pasionați de lectură şi care îşi doresc să împartă şi cu alte persoane acest lucru? Pe ce credeți că ar trebui să se axeze?

    În primul rând nu cred că suntem în măsură să dăm sfaturi, dar vom încerca să vă oferim câteva idei. În prim plan trebuie ca și blogger să îți respecți cititorul, atât ca și persoană virtuală, dar ca și opinie, chiar dacă uneori aceasta nu coincide cu a ta. Mergeți pe originalitate, creați un stil propriu indiferent dacă unii vă blamează. Este stilul vostru și nu vă deziceți de el. Nu încercați să fiți la fel cu majoritatea. Axați-vă în special pe sinceritate în ceea ce scrieți, spuneți-vă părerea fără să fiți tăioși, dar în același timp nici să periați pe cineva doar de amorul artei. Gândiți-vă că sunteți un fel de formatori de opinie și aici trebuie sinceritate în special cu ține însuți, dar și față de cititori. Este posibil ca ție, in calitate de blogger să îți placă o carte, dar având în vedere că sunt percepții diferite printre cititori, la fel de bine acea carte poate să nu placă unora. Aici este un fel de alba-neagra, dar v-ați spus părerea și trebuie să o respectați și pe a celui care vine în contradicție cu tine.

6) Dacă ar trebui să recomandați o carte pe care merită să o cumpărăm de îndată ce avem ocazia, care ar fi aceea?

    Eh! Sunt multe cărţi care ne-au plăcut şi pe care le-am putea recomanda. Cred că nu ne-ar ajunge o zi. Dacă ne permiteţi- ne este imposibil să ne rezumăm la o singură carte şi atunci vom recomanda câteva care ne vin pe moment în minte.

      Hopeless. Fără speranță de Colleen Hoover: O carte ce te învăluie în mister si pe parcurs te lasă fără cuvinte, te vei simți pierdut și vei dori să continui. Poveste te va face să te gândești mult timp la ea și la mesajul ei, dar și ce înseamnă să trăiești fără cuvintul magic…speranță.

     Nopţi de patimă de J.R.Ward: Primul volum dintr-o serie fabuloasă, care te prinde în mreje şi nu ai scăpare. Deşi este genul fantasy şi noi suntem cam mofturoase la acest capitol (trebuie să fie extreme de bine scris ca să spunem WOW)  putem spune că această carte merită toată atenţia. Dacă două romantice prin esenţă recomandă o carte fantasy, asta spune ceva despre acea carte, nu credeţi?

     Nu te poţi ascunde de Karen Rose. Un thriller extrem de bun, combinat cu tot ce trebuie, romantism, crimă, thriller psihologic. Este precum o prăjitură Krantz, la exterior destul de crocantă şi în interior super suculentă şi cremoasă.

     Seria Malory-Anderson de Johanna Lindsey (nu putea să lipsească şi ceva historical J). Această serie este ca o mâncare pe care nu o cunoşti, eşti timid la început, dar cu fiecare îmbucătura începi să savurezi şi să devină din ce în ce mai bun.

Ne oprim aici, pentru că altfel am continua la nesfârşit. J

7) Cum a luat naştere ideea rubricilor "Reviews Angelic" şi "Reviews Demonic"?

     Având în vedere că sunt cărţi care ne-au plăcut şi cărţi care nu ne-au plăcut, ne-a venit ideea să le prezentăm cumva. Am încercat mai multe combinaţii de nume şi ceva nu mergea, parcă nu ne reprezenta. Vroiam ceva care să ne reprezinte! Suntem două firi diferite şi atunci ne-a venit ideea să dăm o denumirea în funcţie şi de personalitatea noastră. Una este demonică şi alta angelică, dar ne completăm atât de bine.!!!!!! Rezultatul a fost cele două rubrici, care spunem noi creează un echilibru, exact aşa cum suntem şi noi.

8) Se spune că unele persoane în general cele tinere nu se descurcă să lucreze în echipa, dar voi va descurcaţi foarte bine! Ce sfaturi aveţi pentru cei care decid să înfiinţeze un blog în echipa?

      Principiul de bază este să nu porneşti de la premiza de echipă ca şi definiţie, ci să te axezi pe cuvântul familie. Noi nu formăm o echipă, este doar o titulatură, formăm o familie sau mai bine zis suntem într-o căsnicie. J  Aşa cum într-o căsnicie există înţelegere, respect, comunicare, aşa este şi la noi. Dar, trebuie să porneşti la drum cu această concepţie, trebuie tras într-o singură direcţie, lăsând deoparte  orgolii personale, sau ideea că unul munceşte mai mult şi altul mai puţin. Trebuie înţeles faptul că formezi un tot unitar şi nu are importanță cine, care, cum are idei sau citeşte mai mult sau scrie mai bine. Sunt lucruri copilăreşti şi dacă persişti în acest orgoliu că fiecare să fie primul nu rezolvi nimic. Deciziile pe care noi le luăm o facem împreună, niciodată separat. Avem fiecare bucăţica pe care lucrează să nu ne dăm cu stângul în dreptul, dar în acelaşi timp rezultatul să fie unul care reprezintă “Noi”. Partea tehnică şi partea literară, amândouă de o importanță majoră, iar una fără cealaltă nu duce către nicăieri. Dar cel mai importat şi ne repetăm, formaţi o familie, nu o echipă. Mergeți umăr la umăr chiar dacă unul este mai înalt şi altul mai scund, rezultatul este : egalitate, echilibru, dar mai presus de orice viaţă lungă virtuală.

9) În încheiere ne puteţi spune de ce ar trebui să urmărim blogul Literatură pe tocuri?

     În primul rând mulţumim tuturor celor care ne urmăresc! 

     Suntem sincere în ceea ce prezentăm, avem un stil mai aparte în ceea ce priveşte recenziile. O combinaţie de recenzie clasică şi rezumat. Am fost blamate de câteva persoane că nu ne bazăm pe recenzia clasică succintă, dar nu s-a înţeles că noi dorim să fim altfel.  Nu folosim un limbaj academic, ci acel limbaj pe înţelesul tuturor, fără înflorituri literare din care puţini să înteleagă ce vrem să spunem. Suntem persoane simple şi ne adresăm simplu. Unora place, altora nu, dar respectăm şi aceste opinii, chiar dacă mai ne aprindem câteodată. Învăţăm din greşeli, încercăm să evoluăm, în fiecare zi mai invătam câte ceva şi asta pentru că vrem ca cititorii să fie mulţumiţi şi să le placă ceea ce noi prezentăm.  Încercăm să acoperim o cât mai mare arie de genuri, încercăm să vă informăm în privinţa noutăţilor, zilnic găsiţi ceva pe site-ul nostru şi suntem deschise la tot ce ţine de lectură. Tuturor cititorilor care vor să prezinte o carte le dăm posibilitate să îşi exprime părerea, cei care au creaţii proprii au o rubrica dedicată lor să poată fi citiţi, plus concursuri cu premii destul de atractive.
  
     Mulţumim, Simona de la Shattering Words că ne-ai dat şansă de-a face cunoscută o mică părticică din noi! Ne face o deosebită plăcere că te-am cunoscut!

Mulţumim, Alinei colaboratoarea noastră, pentru sprijinul şi aportul ei. Aduce în atenţie cărţi interesante care stârnesc curiozitatea.

Mulţumim fetelor că îşi scriu propriile impresii despre cărţile citite. Aducând acel ceva care lipsea din peisajul literar!

Mulţumim tuturor celor care ne urmăresc şi ne citesc în fiecare zi. Pentru noi faptul că vă avem alături nu face dacat să ne creeze o mare bucurie a sufletului.

Respect, tuturor!
                                  
     Cu drag,
Mili şi Iasmy!

                       

7 comments:

  1. reusit interviul simona,si da este cum spun fetele la "literatura pe tocuri"sintem in primul rind prietene foarte bune(chiar daca majoritatea ne-am cunoscut doar vrtual) si o mare familie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulţumesc frumos! Înţeleg foarte bine cum stau lucrurile cu această "familie virtuală", întrucât şi noi suntem la fel, e ceva unic să găseşti persoane care sunt pe aceeaşi lungime de undă cu tine şi care împărtăşesc aceeaşi pasiune pentru lectură.

      Delete
  2. Felicitari. Noi trebuie sa va multumim

    ReplyDelete
  3. Felicitari pentru Interviu! Un interviu cu adevarat frumos! Mili, Iasmy -pupici multi si mult spor in continuare!

    Shattering Words - multumim pentru aceasta ocazie!

    ReplyDelete
    Replies
    1. A fost plăcerea noastră să intrăm în spatele cortinei şi să le cunoaştem mai bine pe aceste două persoane extraordinare!

      Delete
  4. FELICITARI MILI SI IASMY!LA MAI MARE!NICOL

    ReplyDelete
  5. Foarte frumos interviul. A fost minunat sa aflu mai multe amanunte despre blogul Literatura pe tocuri ,dar si despre organizatorii sai. Mi-a placut foarte mult faptul ca se considera o familie si nu o echipa ,iar faptul ca se completeaza atat de bine este de admirat. Felicitari !

    ReplyDelete

 
 
Blogger Templates