Social Icons

.

23 June 2016

"Jemima J." de Jane Green (recenzie)

Data apariției: Ianuarie 2008
Editura: Polirom
Traducător: Ruxandra Constantinescu
Număr pagini: 504

Jemima J. (1998) este povestea unei jurnaliste la modestul Kilburn Herald. Camuflată în haine lălâi, Jemima J. – o tânără simpatică de dimensiuni impresionante – invidiază talia de viespe și măsurile perfecte ale colegei de birou, Geraldine, căreia îi rescrie articolele. Jemima știe foarte bine că este inteligentă, talentată, amuzantă și altruistă, dar cine ar bănui asta dincolo de bărbia ei dublă și obrajii umflați? În plus, bărbatul visurilor ei, Ben Williams, vedeta redacției, o consideră doar o prietenă foarte bună si‑atât. Odată cu descope­rirea navigatului pe internet, Jemima J. intră însă în vorbă cu Brad, un tip din California cu ochi albaștri și dinți strălucitori, fapt care îi permite să‑și inventeze o nouă identitate: acum e JJ, tipa slabă și sexy, exact ca modelele pe care le decupează din revistele glossy. Dar, pentru că Brad vrea să o vadă în carne și oase, Jemima uită de mâncare și începe să meargă la sală, apropiindu‑se în timp record de idealul fizic la care visa… ca să descopere că felul în care arăți nu este de ajuns ca să‑ți asigure fericirea. 

Gândurile mele

Cartea ne prezintă povestea Jemimei Jones, o tipă grăsună ce se simte complexată de greutatea ei, dar nu face absolut nimic în acest sens. Deși maicăsa o presează să mai slăbească, deoarece o face de rușine, și să mănânce mai sănătos, ea tot nu se lasă impulsionată de faptul de a scăpa de kilogramele în plus, ci continuă să mănânce pe ascuns, oarecum indiferentă la privirile dezaprobatoare ale celor din jur.

"Iată-mă deci acum, la douăzeci și șapte de ani, strălucitoare, amuzantă, caldă, grijulie și amabilă. Dar desigur, oamenii nu asta văd când se uită la Jemima Jones; ei văd doar grăsime." 

Aceasta lucrează ca jurnalistă la un ziar local, unul cu mult sub nivelul ei, dar, din păcate, cu aspectul pe care îl are, nu are șanse să avanseze în grad sau să se angajeze la o altă firmă. Așa că, neavând încotro, trebuie să-și "consume" talentul acolo unde este. Lipsită de prieteni adevărați și îndrăgostită fără speranță de redactorul șef adjunct, Ben Williams, care are ochi pentru altcineva, Jemima este o fire destul de închisă în ea, care nu se prea bucură de viață, așa cum ar face orice tânără de vârsta ei. 

Înainte ca fata noastră să se îngrașe, avea o siluetă potrivită, dar divorțul părinților i-a pus capac. Acest eveniment nefericit a fost catalizatorul care a declanșat ceva în ea și a făcut-o să mănânce din ce în ce mai mult, ajungând în situația în care este acum. Maicăsa nu se mândrește cu ea pentru că este grasă și tot îi reproșează să ajungă la o greutate mai normală. Jemima visează la asta, dar, în afară de câteva regimuri, nu face nimic altceva.

“Sometimes in life, you have to make things happen. That you can change your life if you're willing to let go of the old and actively look for the new. That even if you're on the right track, you'll get run over if you just sit there.” 

Colegele ei de apartament sunt slabe și arată destul de bine pe lângă ea, dar neuronii le lipsesc cu desăvârșire. Mereu sunt în căutare de bărbați frumoși și bogați, dar au parte numai de aventuri de-o noapte. Acestea n-o prea bagă în seamă pe Jemima pentru că, evident, este grasă. La locul de muncă nu este promovată, pentru că este grasă și n-arată ca un model, ceea ce mi se pare o prostie. Contează mai mult ceea ce ai în cap, decât felul în care arăți, dar, din păcate, în lumea care trăim, acest aspect tot nu se va schimba prea curând.

Dar lucrurile încep să se schimbe.

Redactorul șef principal își obligă angajații să urmeze un curs pentru calculator, în care să învețe să folosească internetul. Astfel că Jemima, Ben și o altă tipă, tot de la ziar, Geraldine, una extrem de sexy, pe care Ben o place, încep să devină prieteni la cataramă. Și, tot datorită internetului, descoperă un site de întâlniri, LA Cafe, unde se prostesc toți trei intrând în vorba cu diverse persoane în căutarea alesului, respectiv alesei.

“Isn’t it funny how sometimes you can instantly connect with people? How, despite being almost strangers, you can feel that you have known someone all your life?” 

Între Ben și Jemima începe să se lege ceva puternic, chiar dacă este vorba doar de prietenie. Încrederea unul în altul crește pe zi ce trece. Însă Ben are un vis pe care vrea să și-l împlinească - să fie prezentator tv. Găsește într-un ziar că o televiziune destul de cunoscută caută persoane pentru un astfel de post și astfel că tânărul, foarte entuziasmat, îi cere părerea și Jemimei. Fiind o tipă căreia îi place să ajute și să se simtă utilă, dar și pentru că ținea foarte mult la el, chiar dacă Ben o vedea doar ca pe o prietenă, îl ajută să pregătească toate cele pentru interviu și îl sfătuiește să aibă grijă în asemenea împrejurări, știind sigur că va fi angajat.

"- Doamne, Jemima, exclamă el, recitindu-mi cuvintele. Ești uimitoare. 
- Știu, suspine eu. Aș vrea doar să și observe cineva asta." 

Între timp, Jemima tot intră pe LA Cafe și începe să vorbească cu un tip din ce în ce mai mult, spunându-și multe lucruri unul altuia. Ajung să-și trimită mail-uri, poze personale și chiar să vorbească la telefon. Jemima minte în legătură cu locul de muncă și îi trimite o poză cu ea editată, unde apare mult mai slabă decât este în realitate.

După toate acestea, cei doi cred unul despre altul că sunt superbi și că sunt ceea ce au nevoie. Tipul chiar dorește că ea să vină în LA să se întâlnească față-n față. Astfel că, ambiționată de dorința bărbatului, JJ se înscrie, în final, la sală. Ușor-ușor, exercițiile fizice încep să îi placă și să le respecte cât de cât, dar nu prea ține cont așa mult și de alimentația ce i s-a propus pentru sănătatea ei și pentru a nu ajunge din nou să se îngrașe.

“I think relationships are very difficult. It's very easy to get swept away with excitement, glamour, and passion. I think the trick is to look for friendship rather than passion.” 

Toată lumea începe să observe că aceasta a început să dea jos, să fie mai bine proporționată, numai Ben pare să nu vadă schimbarea care se întrezărește la ea. Nici măcar la petrecerea lui de rămas bun nu observă cât de bine a început să arate. Acesta o vede tot pe amica sa, Jemima.

Tânăra începe să slăbească mai mult, ajungând la 55 kg, dar maicăsa tot găsește ceva să comenteze, nefiind de acord, nici de data aceasta, cu faptul că a slăbit atât de mult. Crede că acum este doar oase și piele, dar nu este așa. Jemima arată exact ca un model, și-a schimbat și look-ul, și-a schimbat în sfârșit și garderoba și e total de nerecunoscut. Până și colegele de apartament se simt amenințate acum, dorind ca ea să revină la aspectul fără formă pe care-l avea înainte. Jemima, încurajată și de buna sa prietenă, Geraldine, este gata să plece în LA pentru a se întâlni cu tipul de pe site, Brad, unde va avea parte de multe surprize, mai plăcute sau nu.

O lectură frumoasă care ne conduce, pas cu pas, prin viața unei femei inteligente, amuzante, binevoitoare și nesigură pe felul în care arată. O tânără femeie care visează la propriul basm de "Cenușăreasă" în așteptarea dragostei adevărate. De fiecare dată, este plăcut de observat cum, de la prietenie la iubire, este doar un singur pas, dacă-ți îngădui să lași ca lucrurile să-și urmeze singure firul. 

Nota mea: 4.5/5


Dede

No comments:

Post a Comment

 
 
Blogger Templates